Development
Co-operation
Economic Affairs
Consular Affairs
Netherlands Fellowship Program
News

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederlands paspoort

Op 1 oktober 2001 zijn nieuwe Nederlandse reisdocumenten ge´┐Żntroduceerd. Tegelijkertijd zijn de regels voor het aanvragen van een nieuw reisdocument en het bijschrijven van kinderen gewijzigd. Nederlanders die een nieuw reisdocument nodig hebben, wordt aangeraden de aanvraag zo'n 3 weken van tevoren in te dienen. De huidige reisdocumenten blijven geldig tot de expiratiedatum.

Ter verbetering van de beveiliging, worden de nieuwe reisdocumenten o

p een centrale plaats in Nederland van ieders persoonlijke gegevens voorzien. Daarom is het niet langer mogelijk om bij aanvraag van het paspoort dezelfde dag, of na enkele dagen, het nieuwe reisdocument op te halen. De wachttijd bedraagt zo'n 2 weken.

Een nieuw paspoort moet u persoonlijk aanvragen. U moet daarvoor uw huidige paspoort meenemen en 1 recente pasfoto van goede kwaliteit in kleur of zwart/wit. Deze foto moet recht van voren zijn genomen, dus niet van opzij (beide oren dienen zichtbaar te zijn).

 

Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort hebben. Kinderen tot 18 jaar die een paspoort willen aanvragen, hebben schriftelijke toestemming nodig van beide ouders (of degene die het gezag over het kind heeft). Tot en met 15 jaar kan een kind ook worden bijgeschreven in het paspoort van de ouder. Om de identiteit van het kind vast te stellen, moet voortaan zowel het kind als een pasfoto (recht van voren genomen) van het kind bij de aanvraag worden meegenomen. Daarnaast blijft schriftelijke toestemming van de andere ouder (ook als uw kind al in uw huidige paspoort staat vermeld) en een legitimatiebewijs van de andere ouder vereist. Ook voor het bijschrijven van kinderen geldt voortaan een langere wachttijd. Als de bijschrijving plaatsvindt bij de aanvraag van het paspoort van de ouder wordt de informatie direct in het nieuwe document geprint. Als een bijschrijving na uitgifte van het paspoort plaatsvindt wordt daarvoor gebruik gemaakt van een speciale sticker (centraal in Nederland aangemaakt) die in het document van de ouder wordt geplakt. Het kind hoeft niet mee om het paspoort (met bijschrijving) af te halen.

 

Paspoort kwijt? Wie zijn paspoort in het buitenland kwijt is geraakt, moet dit zo spoedig mogelijk melden bij de lokale politie om een proces-verbaal te laten opmaken. Aansluitend dient men zich tot de ambassade te wenden voor de verstrekking van een nieuw reisdocument. Indien het gestolen of vermiste paspoort niet door de ambassade in Dhaka werd afgegeven, zullen eerst de persoonsgegevens worden nagetrokken bij de instantie waar dit reisdocument werd verstrekt. Pas daarna kan tot afgifte van een nieuw reisdocument worden overgegaan.

 

Aan niet in Bangladesh woonachtig zijnde personen (toeristen) kan onder bepaalde omstandigheden eventueel ook een vervangend reisdocument met een beperkte geldigheid worden verstrekt.

 

Meer informatie vindt u op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: www.paspoortinformatie.com.


 

Copyright © 2002 Netherlandsembassy All Rights Reserved